petra gipp arkitektur ab

ÖRNBERGET – SPINE/PRECIPICE

VILLAPRISET 2017, shortlisted.

Älgö, Stockholms archipelago
A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure, and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other. The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

Inside the house, the concrete wall winds its way further down the narrow site towards the water, and forms itself into bathrooms, storage space and a fireplace. Gathered around this concrete spine, wooden volumes hover just above the ground. They reach out into the garden, pushing the interior spaces into the cultivated landscape and creating exterior spaces protected from the wind. The interior space of each wooden room reaches upwards out through a skylight.

Project team
Petra Gipp, Malin Heyman, Jonas Hesse, Daniel Andersson, Maria Cagnoli, Marco Nathansohn

2013-2015

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

ornberget-site

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

press _ sektion

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

press _ plan1

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

press _ snitt copy

Villa Örnberget, Petra Gipp Arkitektur

modell_1_lowres

modell_2_lowres