petra gipp arkitektur ab

KIRUNA CITY HALL – INVITED COMPETITION

Kiruna
Kiruna needs to create a place to move the city to. The place should welcome and encourage a denser city, right next to an open landscape. The memory of what the city already has built up, but has had to leave behind, helps to create this place. When Kiruna moves we want the memory of Arthur von Schmalensee’s City Hall to lay the ground for the new. Schmalensee’s bell tower is moved to the new location and it brings with it the constructive grid of the City Hall.

First, birch trees are planted in the pattern of the grid to mark a first meeting between the landscape and the built. Their stocks dampens the carbon emissions resulting from construction. We suggest that Kiruna City Hall is once again written as a square in plan. The square marks and structures, but does not exclude by inferring an axial directionality. The square expands the pragmatic grid and allows for shapes to find their place in the city.

Concrete volumes grow out of the new urban floor and form public spaces within and inbetween themselves. The moldable stone rooms are specific and boast key features such as art room, library and city council. Above rests a light mesh of wood that lifts the workplaces from the ground and extends all the offices out, towards the light and the view.

Project team
Petra Gipp, Malin Heyman, Jonas Hesse, Emil Bäckström, Jasmien Wouters, Dacil Lorente Snowdon, Einar Jarmund, Hakon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Sune Nordgren, Ron Henderson, John Manoochehri.

2013

kiruna interior_perspective

kiruna playground 1 _ Independent

kiruna situationsplan-konceptuell

kiruna perspektiv-sommar

kiruna sitesection 3.tif

kiruna modellbild-fasad

kiruna modell-perspektiv

kiruna process