petra gipp arkitektur ab

STOCKHOLM ARCHIPELAGO – THE HOUSE ON THE CLIFF

Stockholms archipelago
Two distinct volumes interact with each other to create the conditions for the life that is led here, simple sleeping cells and a large, generous living room that floats out over the smooth cliffs. Between the two volumes, an internal light well forms itself where light cuts down through a large skylight. The idea is to allow this release to define a conceptual cut between the two parts of the house; the closed space that turns inwards, and the generously outward looking, open volume.

In order to retain a concentrated form, the box-like terraces are integrated with the volume and helps connecting it to the ground. On the exterior, steps are carved into the volume, connecting the bedroom terrace to the roof. Materials and details are chosen with care to emphasize an architectonic whole. The open foundation rises above ground and leaves the site untouched. There is a strong desire to inflict as little damage on the site as possible, visually as well as conceptually.

Project team
Petra Gipp, Katarina Lundeberg, Veronica Carlsson
Photography: Åke E:son Lindman, Petra Gipp Arkitektur och beställaren

2008-2009

3_6

www_husetpåklippan_sitplan gul

2_7

4_7

www_husetpåklippan_fasad gul

6_6

7_4

8_4 gul

9_4

11_4

12_4