petra gipp arkitektur ab

STUPET – REFUGIUM BY A STAIRCASE

exhibition NATIONAL MUSEUM OF CONTEMPORARY ART, BUCHAREST 2016
SVERIGES ARKITEKTERS VILLAPRIS 2015, shortlisted
SVERIGES ARKITEKTERS ARKITEKTURPRIS ÖSTERGÖTLAND 2013, shortlisted

Ödeshög
The promenade begins at the entrance to the house, continues through the volume and leads onwards down to the water. A wide gap in the roof of the building allows the light of the sky to flow down the concrete wall, which leads through the length of the building, embracing the stairs and allowing for a fireplace at the edge of the cliff. The cast-in-place concrete stairs create ledges for cultivation and rest on their path down the cliff towards the water.

There is a desire to create a sculptural volume, where indoor ledges adapt to the levels of the natural surroundings, where no distinction between wall and roof is made. The result is a concentrated structure where the inner sequences of space form a clear boundary between what has been inhabited and the untamed nature. The large panes of glass nature become thin membranes on the verge in between these two loci.
To occupy nature with humility and to leave nature as untouched as possible is a fundamental position within the framework of this project.

Project team
Petra gipp, Maria Videgård, Erika Vegerfors

2011-2013

Villa Stupet, Petra Gipp

www_stupet_site mellanrum

Villa Stupet, Petra Gipp

Villa Stupet, Petra Gipp

Villa Stupet, Petra Gipp

Villa Stupet, Petra Gipp

www_stupet_fasad zom1

Villa Stupet, Petra Gipp

Villa Stupet, Petra Gipp

Villa Stupet, Petra Gipp

Villa Stupet, Petra Gipp

www_stupet_plans mellanrum

Villa Stupet, Petra Gipp

stupet-m-5-8

stupet-betong-e1367219769582